/Dieta lekkostrawna – co jeść?

Dieta lekkostrawna – co jeść?

Osoby, które po posiłku odczuwają dyskomfort, uczucie pełności, wzdęcia czy zgagę powinny wiedzieć jakich produktów należy unikać. Lekkostrawna dieta to pierwszy krok do poprawy samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia.

Wybór odpowiednich produktów, które spożywamy, ma istotny wpływ na to, jakie jest nasze samopoczucie. Jest to szczególnie ważna kwestia w przypadku gdy cierpimy z powodu przewlekłych problemów trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego, choroba refluksowa przełyku, choroba Crohna czy nietolerancja glutenu. W leczeniu chorób układu trawiennego ważny jest odpowiedni styl życia – dobrze zbilansowana i lekkostrawna dieta, regularność posiłków, odpowiednia ilość niezbędnego do prawidłowej regeneracji snu oraz unikanie stresu.

Dieta lekkostrawna – czego unikać?

Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem i pozbyć problemów trawiennych, warto zrezygnować z pewnych potraw. Poniżej przedstawiamy produkty, których lepiej unikać.

Smażone i pikantne potrawy mogą znacznie nasilać problemy związane z górnym odcinkiem przewodu pokarmowego, takie jak refluks kwasowy, zgaga lub nudności.

Cukier i jego syntetyczne zamienniki zakłócają działalność bakterii jelitowych, które stanowią bardzo ważną barierę ochronną w naszym organizmie i przyczyniają się do zwalczania wielu chorób i dolegliwości. Cukier działa również prozapalnie, nasilając przebieg infekcji bakteryjnych.

Naturalne słodziki, takie jak ksylitol i erytrytol, spożyte w zbyt dużych ilościach mogą powodować wiele przykrych skutków ubocznych, takich jak biegunki, bolesne skurcze żołądka oraz nadmierna ilość gazów.

Białko i tłuszcze zwierzęce zjedzone w zbyt dużej ilości stanowią bardzo silny bodziec pobudzający żołądek do wytwarzania kwasu solnego, co prowadzi do nadkwasoty. Zbyt duża ilość kwasu w żołądku może przyczyniać się do stopniowego osłabienia naturalnej warstwy ochronnej błony śluzowej żołądka, prowadząc do powstania nadżerek.

Surowe warzywa są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, jednak osoby z problemami trawiennymi powinny unikać jego nadmiaru, która powoduje skurcze i nadczynność jelit.

Produkty pełnoziarniste są bogactwem składników odżywczych, jednak mogą stanowić prawdziwe wyzwanie dla przewodu pokarmowego. Ziarna mają naturalną barierę ochronną wokół siebie, co znacznie utrudnia ich trawienie oraz dostarczają dużą ilość niestrawnego błonnika.

Jak pozbyć się problemów trawiennych? Sposoby na niestrawność

Dieta lekkostrawna powinna być oparta na potrawach gotowanych lub pieczonych. W menu powinny znaleźć się warzywa zawierające rozpuszczalny błonnik, takie jak marchew, bataty, buraki, dynia. Najlepiej w postaci gotowanej lub przetartej.

Unikać należy warzyw powodujących wytwarzanie nadmiernej ilości gazów w jelitach. Są to głównie rośliny strączkowe (groch, soja, fasola), ale także cebula, kapusta, por, kalafior, ogórki, brokuły.

Do jadłospisu można włączyć niektóre owoce, w tym banany, pieczone jabłka, owoce jagodowe i morele. Unikać należy owoców bogatych w cukry proste (daktyle, gruszki, figi, czereśnie). W problemach trawiennych pomocny może być koktajl bananowo – jagodowy z dodatkiem liści mięty lub świeżo startego imbiru.

Lekkostrawna dieta powinna w pełni pokrywać nasze dzienne zapotrzebowanie na kalorie, witaminy i składniki mineralne. Optymalnie jest spożywać 4-5 niewielkich posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych (3-4 godziny). Dzięki temu nie obciążamy żołądka zbyt obfitymi porcjami oraz zapewniamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość czasu do ich strawienia.

Dieta BRAT – co to jest?

Kryjący się pod skrótem BRAT sposób żywienia jest zalecany szczególnie podczas wystąpienia biegunki. Nazwa pochodzi z angielskich słów: bananas, rice, applesauce, toast. Głównymi zaleceniami tej diety jest, aby podczas zaburzeń żołądkowo – jelitowych nasz jadłospis był oparty na bananach, ryżu, musie jabłkowym i grzankach z białego pieczywa. Dodatkowo można spożywać w niewielkich ilościach jogurty naturalne jako uzupełnienie probiotyków, herbaty zielone i lekkostrawne, gotowane mięso z kurczaka.

Bulion kolagenowy, wywar z kości lub po prostu rosół to prawdziwa bomba witaminowa. Składniki w nim zawarte, takie jak aminokwasy, elektrolity i kolagen wpływają zbawiennie na rozregulowany przewód pokarmowy, a dodatkowo wzmacniają i chronią jelita, przynosząc ulgę w wielu problemach trawiennych.

Produkty fermentowane – warto włączyć je do diety

Popularne kiszonki takie jak kapusta, ogórki lub fermentowane produkty mleczne, czyli kefir, maślanka i zsiadłe mleko to bardzo zdrowy i tani sposób na usprawnienie procesów trawiennych dlatego powinny znaleźć się w każdym lekkostrawnym jadłospisie. Wspomagają one produkcję enzymów niezbędnych do metabolizowania związków, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Produkty fermentowane są doskonałym źródłem żywych kultur bakterii prebiotycznych, które pełnią szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz stymulowania układu immunologicznego wspomagają wchłanianie witamin, ułatwiają trawienie błonnika pokarmowego, pobudzają jelita do pracy oraz pomagają odbudować i chronić kosmki jelitowe, które odpowiadają za wchłanianie cennych substancji odżywczych. Do kiszenia nadają się nie tylko ogórki czy kapusta, ale także marchew, grzyby, papryka, imbir czy buraki.

Kiedy należy przejść na dietę lekkostrawną?

Głównym wskazaniem do zastosowania diety lekkostrawnej są wszelkiego rodzaju problemy trawienne oraz stany zapalne śluzówki żołądka i jelit. Dietę można stosować także:

  • po zatruciach pokarmowych,
  • w okresie rekonwalescencji po operacjach chirurgicznych,
  • dla obłożnie chorych,
  • dla osób w podeszłym wieku,
  • w trakcie chemioterapii lub radioterapii,
  • po zakażeniu rotawirusami,
  • w okresach obniżonej odporności organizmu,
  • w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

W miarę postępowania procesów starzenia się organizmu osłabia się również wydajność układu trawiennego. Dlatego zaleca się, aby osoby starsze odżywiały się według zasad diety lekkostrawnej.

Czytaj też: Objawy celiakii – dieta przy nietolerancji glutenu