/Dieta kapuściana – zasady, efekty, opinie. Przepis na zupę kapuścianą

Dieta kapuściana – zasady, efekty, opinie. Przepis na zupę kapuścianą

Dieta kapuściana charakteryzuje się tym, że jest prosta, tania i pozwala schudnąć nawet do 7 kilogramów w ok. 7 dni. Co więcej, przeprowadzona odpowiednio nie wiąże się z głodówkami, pozwalając najeść się do syta, dzięki czemu jeszcze łatwiej ją przeprowadzić. Choć jest to skuteczna dieta odchudzająca, mało kto stosuje ją jako stały sposób odżywiania, przede wszystkim z powodu monotonnego jadłospisu. Głównym składnikiem diety kapuścianej jest bowiem kapuściana zupa. W tym artykule dowiemy się, jakie są zasady diety kapuścianej, ile można na niej schudnąć i czy warto ją stosować.

Dieta kapuściana – charakterystyka

Dietę kapuścianą nazywamy także prezydencką, głównie dlatego, że w Polsce stała się popularna dzięki Aleksandrowi Kwaśniewskiemu. Nie jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego, czyli sposób odżywiania opracowany przez doktora Jana Kwaśniewskiego, a jedynie dieta, którą były prezydent niegdyś stosował.

Główną zaletą diety kapuścianej jest to, że podczas jej stosowania przez cały czas możemy być najedzeni do syta. Jej największą wadą jest monotonia, ponieważ jadłospis opiera się na jednej potrawie – zupie kapuścianej. Menu urozmaicać można niewielką ilością świeżych owoców i warzyw, a także równie małymi ilościami brązowego ryżu, chudego mięsa oraz produktów mlecznych. Należy całkowicie wyeliminować słodycze, alkohol oraz produkty wysokotłuszczowe.


Zasady diety kapuścianej

Na czym polega dieta kapuściana? Jej zasady są bardzo proste. Cały sposób odżywiania trwa ok. 7 dni, a jadłospis opiera się, jak sama nazwa wskazuje, na jedzeniu dużych ilości kapusty. Główną potrawą w diecie kapuścianej jest zupa kapuściana, na którą przepis podam poniżej.


Zasady diety kapuścianej są takie: przez 7 dni codziennie trzeba jeść zupę kapuścianą. Jedynym urozmaiceniem jest to, iż do dwóch posiłków dodać można niskokaloryczne świeże warzywa i owoce oraz niewielkie ilości brązowego ryżu lub produktów mlecznych.

Jedną z zalet diety kapuścianej jest to, że kapusta sama w sobie zawiera już sporo witamin, co sprawia, że raczej nie będziemy narażeni na ich niedobory. Co więcej, zupa kapuściana jest syta, a nie zawiera wielu kalorii, dzięki czemu chudniemy. Zwolennicy diety kapuścianej cenią ją również za to, iż nie wymaga kupowania różnorodnych produktów (często drogich). Zakupy można zrobić szybko, gdyż do stosowania tego sposobu żywienia nie potrzebujemy wielu składników.

Mimo sporych korzyści odchudzających dieta kapuściana nie jest sposobem żywienia na dłuższy czas. Oparcie jadłospisu na jednej potrawie przez więcej niż 7 dni nie tylko zraziłoby nas do kapusty na resztę życia, ale również zaowocowało konsekwencjami, związanymi z brakiem dostatecznej ilości białka i tłuszczów.

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej (ok. 2000 g);
  • 6 świeżych pomidorów (ok. 850 g);
  • papryka czerwona (ok. 200 g);
  • papryka żółta (ok. 200 g);
  • seler naciowy (1 pęczek ok. 400 g);
  • 6 główek posiekanej cebuli (ok. 500 g);
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g);
  • przyprawy do smaku: chilli, czosnek, curry, bazylia, pieprz (nie dodajemy soli).

Przygotowanie:

Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę. Wszystkie oprócz cebuli podsmażamy na pokrytej olejem rzepakowym rozgrzanej patelni. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy cebulę. Kiedy wszystkie warzywa będą już odpowiednio miękkie, przerzucamy je do garnka z wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy do smaku (ważne: nie dodajemy soli kuchennej!). Przygotowaną zupę można również zmielić i podawać w postaci kremu.

1 porcja zupy to ok. 147 kalorii i:

  • 7,2 g białka;
  • 2,4 g tłuszczów;
  • 28,4 g węglowodanów;
  • 10, 2 g błonnika.

W diecie kapuścianej dostarczamy organizmowi sporej dawki składników odżywczych, w tym duże ilości błonnika. Z tego względu należy pamiętać, aby wypijać duże ilości bezkalorycznych płynów (czystej wody mineralnej, zielonej herbaty, kawy, rumianku i innych ziół) w celu nawodnienia organizmu.

Dieta kapuściana – jadłospis na 7 dni

Pierwszy dzień diety kapuścianej

Dietę rozpoczynamy od przygotowanej wcześniej zupy kapuścianej na śniadanie oraz obiad. Pomiędzy tymi posiłkami możemy pozwolić sobie na lekką porcję świeżych warzyw i owoców, np. sałatkę z marchewki i selera lub warzywną sałatkę bez majonezu i innego sosu. W międzyczasie możemy też napić się kawy lub ziołowej herbaty. Na podwieczorek jabłko, a zamiast kolacji świeży sok z owoców cytrusowych (zawierający dużą dawkę witaminy C).

Drugi dzień diety kapuścianej

Śniadanie drugiego dnia powinno być złożone z gotowanych lub smażonych warzyw (z wyjątkiem kukurydzy i roślin strączkowych). Na obiad jemy zupę kapuścianą, a na kolację możemy przygotować ziemniaki w mundurkach z niewielką ilością masła. Tego dnia nie wolno nam jeść żądnych owoców.

Trzeci dzień diety kapuścianej

Na śniadanie jemy zupę kapuścianą, na drugie śniadanie lekki owoc (niskokaloryczny). Pomiędzy posiłkami możemy napić się kawy lub herbaty ziołowej. Na obiad podajemy warzywa, a na podwieczorek lekkostrawne owoce lub sok owocowy. Kolację najlepiej sobie odpuścić, jeżeli jednak czujemy się głodni, możemy zjeść niewielką porcję zupy kapuścianej.

Czwarty dzień diety kapuścianej

Na tym etapie możemy nasz jadłospis już nieco bardziej urozmaicić. Dzień rozpoczynamy oczywiście od zupy kapuścianej. Na drugie śniadanie i obiad możemy zjeść do tej pory zabronione banany (nawet 4 sztuki w ciągu dnia). Na kolację 2 litry odtłuszczonego mleka lub maślanki popite dużą ilością wody mineralnej.

Czytaj też: Dieta jabłkowa – ile można schudnąć?

Piąty dzień diety kapuścianej

Na śniadanie spożywamy zupę kapuścianą. Na obiad możemy pozwolić sobie na ok. 200 g chudego mięsa (najlepiej kurczaka lub chudej wołowiny). Na kolację zjadamy 6 sztuk pomidorów. Po kolacji musimy uzupełnić płyny, a więc wypić ok. 6-8 szklanek wody mineralnej.

Szósty dzień diety kapuścianej

Na śniadanie – zupa kapuściana. Na obiad ponownie ok. 200 g chudego mięsa lub ryby. Kolacja powinna składać się z zielonych warzyw: brokułów, sałaty, szpinaku. Po kolacji ponownie uzupełniamy płyny dużą ilością wody mineralnej.

Siódmy dzień diety kapuścianej

Na śniadanie zupa kapuściana. Na obiad możemy ugotować porcję brązowego ryżu oraz niskokalorycznych warzyw. Na kolację świeżo sporządzony sok owocowy popity dużą ilością wody.

Dla uzyskania dobrych efektów diety kapuścianej należy ściśle przestrzegać podanego jadłospisu. Pozwalając sobie na małe odstępstwa, nie osiągniemy wymarzonych rezultatów, głównie dlatego, że czasem połączenie dwóch niskokalorycznych produktów może sprawić, że nasze trawienie zostanie zaburzone, a resztki posiłku zaczną odkładać się w tkankach, a więc efekt odchudzający będzie mniejszy lub nie będzie go w ogóle.

Poza kończeniu diety do normalnego żywienia należy wracać stopniowo. Spożycie dużej ilości potraw kalorycznych zaraz następnego dnia może skutkować szybkim efektem jojo.

Dieta kapuściana – ile można schudnąć? Efekty

Szacuje się, że na diecie kapuścianej można schudnąć nawet do 7 kilogramów. Nie jest to jednak regułą, wszystko bowiem zależy od metabolizmu danej osoby oraz tego, czy będzie ona dokładnie stosowała się do jadłospisu. W trakcie stosowania tego sposobu żywienia, ilość tkanki tłuszczowej zmniejsza się głównie ze względu na spożywanie mniejszej ilości kalorii. Warto jednak pamiętać, że stosowanie diety dłużej niż 7 dni może prowadzić do wyniszczenia organizmu, które z kolei może być przyczyną wielu chorób np. anemii.

Dieta kapuściana – zalety i wady

Choć na diecie kapuścianej można szybko i dużo schudnąć, nie jest to sposób odżywiania polecany przez specjalistów z zakresu żywienia. Zobaczmy, jakie są wady, a jakie zalety diety kapuścianej.

Zalety diety kapuścianej:

  • krótki czas trwania (możliwość szybkiego schudnięcia w krótkim czasie);
  • łatwa, szybka i niedroga;
  • nie wymaga dużego zaangażowania oraz przygotowania;
  • zawiera duże ilości błonnika.

Wady diety kapuścianej:

  • monotonia (cała dieta opiera się głównie na jednej potrawie);
  • zbyt mało danych naukowych na temat jej zasad;
  • ze względu na szybkie zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, może dojść do spowolnienia procesów przemiany materii, a tym samym do następującego efektu jojo po zakończeniu diety;
  • dieta kapuściana nie jest dietą zbilansowaną pod względem najważniejszych składników odżywczych (białka, węglowodanów, tłuszczów);
  • ze względu na prawie całkowite wyeliminowanie tłuszczów z diety może dojść do zaburzeń wchłaniania takich witamin, jak E, A, K, D;
  • może dojść do deficytu minerałów, między innymi magnezu, wapnia czy żelaza, co może doprowadzić do anemii oraz ogólnego złego samopoczucia, a także do zmniejszenia odporności na infekcje.

Jak widać, dieta kapuściana ma więcej wad niż zalet. Do tego może dojść ogólne rozdrażnienie, całkowite zniechęcenie do kapusty (która jest źródłem witamin, dlatego warto ją od czasu do czasu spożywać), a także do niedoboru innych witamin, np. witaminy B12, której zbyt mała ilość wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla organizmu.

Dieta kapuściana – opinie

Opinie o diecie kapuścianej są bardzo zróżnicowane. Osoby, które stosowały ją w celu zrzucenia zbędnych kilogramów, chwalą ten sposób żywienia za szybką skuteczność w tym zakresie. Nie jest to jednak dieta polecana przez dietetyków oraz specjalistów w zakresie zdrowego żywienia. Sądzą oni, iż jest ona zbyt monotonna i uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Co więcej, pomimo krótkiego czasu jej trwania, jest to jedna z diet, po których bardzo szybko może nastąpić efekt jojo. Osoby, które chcą schudnąć i ten efekt utrzymać, powinny wybrać dietę, którą można stosować przez dłuższy czas, np. dietę ketogeniczną lub dietę paleo, i połączyć ją z systematyczną dawką aktywności fizycznej.

Dietetycy twierdzą, iż skuteczna dieta powinna być zbilansowana, gdyż tylko taka może uzupełnić zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki odżywcze. Dieta kapuściana niestety zbilansowana nie jest.

Dieta kapuściana – podsumowanie

Dieta kapuściana to sposób żywienia oparty na jednej potrawie – zupie kapuścianej. Choć stanowi szybki sposób na odchudzanie, nie powinna być stosowana przez okres dłuższy niż 7 dni. Powodem tego jest zbyt mała ilość spożywanych kalorii oraz mała ilość niezbędnych substancji odżywczych, takich jak tłuszcze czy białko. Na diecie kapuścianej można schudnąć do 7 kilogramów, jednak tylko wtedy, gdy będziemy ściśle przestrzegali jadłospisu.

Dieta oparta na zupie kapuścianej nie jest polecana przez dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia ze względu na monotonię oraz brak zbilansowania składników odżywczych. Osoby, które schudły, stosując ten sposób żywienia przez 7 dni, po powrocie do normalnej diety muszą pamiętać o tym, aby ilość kalorii zwiększać stopniowo, aby uniknąć efektu jojo.