/Zielona herbata – pić czy nie? Właściwości. Zielona herbata na skórę i włosy

Zielona herbata – pić czy nie? Właściwości. Zielona herbata na skórę i włosy

Zielona herbata jest chyba najpopularniejszym napojem kojarzonym ze zdrowotnymi właściwościami oraz pomocą w odchudzaniu. Istnieje wiele aromatycznych odmian, które zaskakują smakiem i mogą wspomagać kondycję naszego ciała. Czy jednak zieloną herbatę możemy pić bez ograniczeń? Jakie są jej właściwości, komu można ją zalecić, a kto powinien jej unikać? Tego wszystkiego dowiecie się poniżej.

Skąd wzięła się popularność zielonej herbaty?

Zielona herbata pita jest powszechnie w wielu krajach na całym świecie. Japończycy twierdzą, że regularne jej spożywanie może pomóc w leczeniu nawet 60 schorzeń. Szerokie znane są jej właściwości oczyszczające, piją ją osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów oraz takie, które liczą na pobudzenie. Właściwości zielonej herbaty zależą od jej rodzaju oraz sposobu zaparzania. I choć naukowcy twierdzą, że z piciem zielonej herbaty nie należy przesadzać i nie jest ona dla każdego, zgadzają się w jednym – ma ona sporo właściwości odżywczych, które warto znać, jeżeli chcemy wdrożyć ją do codziennej diety.

Zielona herbata – właściwości zdrowotne

Zielona herbata charakteryzuje się ciekawym składem odżywczym. Przede wszystkim zawiera sporo polifenoli oraz silnych antyoksydantów. Co więcej, jest źródłem takich witamin i minerałów, jak:

  • witaminy: C,B,E,K;
  • aminokwasy;
  • garbniki;
  • minerały: cynk, potas, mangan, fluor, miedź i wapń.

Bogaty skład zielonej herbaty sprawia, że staje się ona pomocna w utrzymaniu zdrowej kondycji ciała i ducha pod wieloma względami. Zobaczmy, jakie są zalety picia zielonej herbaty.

Zielona herbata na odchudzanie

Zielona herbata zawiera katechiny, a szczególnie substancję o nazwie galu san epigallokatechiny (EGCG). To właśnie ona odpowiedzialna jest za to, że napój ten tak często kojarzony jest z efektem odchudzającym. Katechiny hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia i stymulują wykorzystywanie ich przez organizm, co sprawia, że komórki tłuszczowe nie odkładają się w tkankach. Co więcej, zielona herbata zwiększa aktywność niektórych enzymów trawiennych i przyspiesza przemianę materii, zwiększając termogenezę.

Choć udział zielonej herbaty w procesie odchudzania został potwierdzony badaniami, naukowcy podkreślają, że niektóre substancje mogą zaburzać jej działanie (papierosy, alkohol). Uznaje się, że zielona herbata najlepsze efekty odchudzające daje w połączeniu z wartościową dietą oraz aktywnością fizyczną, warto więc postawić na systematyczne treningi.

Zielona herbata – pobudza czy uspokaja?

Wiele mówi się o tym, że zielona herbata ma działanie pobudzające, a jednak niektórzy twierdzą, iż uspokaja. O co chodzi? Wszystko zależy od sposobu parzenia zielonej herbaty. Liście, które zaparzymy po raz pierwszy i nie dłużej niż przez 3 minuty, wydzielają garbniki oraz teinę – związki, które połączone razem, wykazują działanie pobudzające. Jeżeli jednak zaparzać będziemy herbatę dłużej, to garbniki zaczną dominować i wtedy napój będzie nas uspokajał. Jeżeli więc chcemy wypić zieloną herbatę przed treningiem – wybierzmy krótkie, pierwsze parzenie. W przypadku gdy chcemy wypić ją przed snem, najlepiej wykorzystać liście po raz drugi, parząc je przez dłuższy czas.

Zielona herbata w profilaktyce nowotworów

Zielona herbata jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Zawarte w niej polifenole chronią nasze DNA przed działaniem komórek rakowych . Antyoksydanty usuwają wolne rodniki, zapobiegając ich szkodliwemu działaniu na organizm. Zawarte w herbacie składniki odżywcze wspomagają odporność komórek, sprawiając, że są one mniej narażone na procesy utleniania. Badania wykazują, że zielona herbata skutecznie chroni przed rakiem skóry, spowodowanym promieniami UV. Dowiedziono, że regularne picie zielonej herbaty może zapobiegać poparzeniom słonecznym.

Zielona herbata poprawia krążenie

Substancje zawarte w herbacie przeciwdziałają odkładaniu się złogów na ścianach naczyń krwionośnych, zwiększając ich przepuszczalność. Zielona herbata hamuje wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu i zmniejsza lepkość płytek krwi, dzięki czemu nie tworzą się skrzepy. Systematyczne picie zielonej herbaty bywa skuteczne w profilaktyce chorób serca i nadciśnienia.

Zielona herbata na przedłużenie życia i ochronę przed demencją

Japończycy uważają, że picie systematycznie od 4 do 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie może przedłużyć życie nawet o 3 lata. Wielu naukowców uważa, iż zielona herbata może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowalności na miażdżycę. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, iż ten napój może mieć wpływ na ochronę mózgu przed uszkodzeniami, związanymi z podeszłym wiekiem. Testy wykazały, że zawarte w herbacie polifenole łączą się ze składnikami toksycznymi, które biorą rolę, między innymi w rozwoju choroby Alzheimera. Po wchłonięciu toksyn polifenole rozkładają się i przekształcają w formę nieszkodliwą dla człowieka.


Zielona herbata zapobiega paradontozie

Substancje wchodzące w skład zielonej herbaty mają działanie neutralizujące bakterie w jamie ustnej. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zapalenia dziąseł oraz paradontozy. Składniki zdrowotne zapobiegają również powstawaniu próchnicy i nieprzyjemnego zapachu z ust. Zieloną herbatę zaleca się więc nie tylko do picia, ale również do płukania jamy ustnej.

Zielona herbata pomaga zachować dobrą kondycję skóry i włosów

Zieloną herbatę często znajdziemy w składzie kosmetyków pielęgnacyjnych. Stanowi źródło antyoksydantów, które niwelują wolne rodniki i hamują efekty starzenia skóry. Zielona herbata może więc przyczynić się do opóźnienia powstawania zmarszczek oraz wiotczenia skóry. Można ją stosować także w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.

Również włosy skorzystają z suplementacji zieloną herbatą. Stają się mniej łamliwe, bardziej lśniące, wzmocnione i nie wypadają. Wiele naturalnych odżywek i szamponów posiada ekstrakt z zielonej herbaty, jednak można wykorzystać jej domowy napar do spłukania włosów po umyciu.

Zielona herbata na odporność

Składniki zielonej herbaty wpływają na prawidłową pracę układu immunologicznego. Szacuje się, że systematyczne picie naparu z zielonej herbaty może zwiększyć odporność na przeziębienie i różnego rodzaju infekcje. Zawarte w niej garbniki wspomagają także zwalczanie drobnoustrojów, gdy infekcja już się pojawi.

Picie zielonej herbaty – wady

Pomimo wielu właściwości zdrowotnych, częste picie zielonej herbaty ma też swoje wady. To właśnie dlatego do wszystkiego warto podchodzić z umiarem. Poniżej przedstawiamy skutki uboczne nadmiernego spożywania herbaty zielonej.

Anemia

Zielona herbata zawiera bardzo dużo polifenoli, a te zmniejszają absorpcję żelaza z pożywienia. Żelazo stanowi jeden ze składników hemoglobiny, transportującej tlen w komórkach. Jeżeli będziemy pić zbyt dużo zielonej herbaty, narażamy się na zbyt dużą ilość polifenoli, które zamiast oczyszczać organizm, spowodują anemię i niedotlenienie tkanek.

Zobacz też: Witamina B12 i jej funkcje w organizmie człowieka

Zaburzenia rozwoju płodu

Zielona herbata może być także szkodliwa dla kobiet w ciąży. Nadmierne spożycie kofeiny bywa przyczyną poronień, a nadwyżka innych zawartych w zielonej herbacie składników może spowodować rozszczep kręgosłupa i zaburzenia układu nerwowego u płodu. Oczywiście dzieje się tak tylko w przypadku, gdy przyszła mama znacznie przesadzi ze spożywaniem zielonej herbaty. Szacuje się, że dawka bezpieczna dla pań w ciąży wynosi 2 filiżanki dziennie.

Problemy żołądkowe

Zawarte w zielonej herbacie teina i kofeina mogą podrażniać śluzówkę żołądka. Nie zaleca się picie zielonej herbaty na czczo, jej spożywanie powinny ograniczyć również osoby ze stwierdzoną chorobą wrzodową, gdyż napój zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.

Zaburza działanie niektórych leków

Zieloną herbatą nie należy popijać leków. Szczególnie tych, które oddziałują na układ nerwowy. Kofeina może przyczynić się do zwiększenia ryzyka skutków ubocznych leków. Produkty farmakologiczne najlepiej popijać zwykłą wodą mineralną.

Sprzyja osteoporozie

Niektórzy badacze uważają, że zielona herbata wypłukuje wapno. Pita w zbyt dużych ilościach może przyczynić się do osteoporozy.

Tworzy osad nazębny

Zielona herbata, zwłaszcza ta mocniejsza, tworzy nieładny osad na zębach.

Wymienione powyżej wady dotyczą głównie nadmiernego spożycia zielonej herbaty. Dwie filiżanki dziennie nie powinny zaszkodzić zdrowym osobom, a mogą wspomóc dobrą kondycję organizmu.

Ostrożność w piciu zielonej herbaty powinny zachować osoby:

  • w podeszłym wieku;
  • cierpiące na choroby serca;
  • z nadciśnieniem tętniczym;
  • z jaskrą.

Napoju nie powinny pić dzieci do 10 roku życia, starsze – nie więcej niż szklankę słabo zaparzonego naparu.

Co jeszcze warto wiedzieć o zielonej herbacie?

Najlepszy napar z zielonej herbaty otrzymuje się, zaparzając liście 3-krotnie wodą o temperaturze ok. 90 stopni przez ok. 5 minut. Najwięcej właściwości ma napar z drugiego parzenia.