/Witamina E – działanie, zastosowanie, występowanie

Witamina E – działanie, zastosowanie, występowanie

Zwana witaminą młodości lub witaminą płodności, stanowi jeden z ważniejszych składników odżywczych, stosowanych w suplementacji, zarówno spożywczej, jak i kosmetycznej. Jakie działanie ma witamina E i skąd ją czerpać?

Witamina E – charakterystyka

Witamina E wraz z witaminami A, D i K zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że nasz organizm je magazynuje, nie są wydalane z potem oraz moczem, tak jak witaminy rozpuszczalne w wodzie. W naszym ciele znajdziemy je głównie w tkance tłuszczowej oraz w nadnerczach.

Zobacz również: Miód – rodzaje i właściwości

Funkcje witaminy E w organizmie

Witamina E pełni w organizmie wiele przydatnych funkcji:

  • działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym;
  • hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników;
  • bierze udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zapobiega zlepianiu się płytek krwi;
  • chroni czerwone krwinki;
  • uczestniczy w procesie przekazywania sygnałów nerwowych w całym ciele;
  • wpływa na prawidłową wydolność mięśni;
  • wspomaga wytwarzanie nasienia u mężczyzn;
  • jest współodpowiedzialna za prawidłowy rozwój płodu;
  • sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji wzroku.

Niedobór witaminy E – objawy

Niedobór witaminy E występuje rzadko, jednak może zdarzyć się każdemu. Wiąże się z objawami, takimi jak:

  • ogólnym zmęczeniem lub rozdrażnieniem;
  • anemią;
  • problemami z koncentracją;
  • pogorszeniem widzenia;
  • niepłodnością;
  • wypadaniem włosów;
  • rogowaceniem skóry;
  • problemami z zębami i kościami;
  • zwiększoną podatnością na infekcje.

Powyższe objawy mogą świadczyć o różnych zaburzeniach, jednym z nich jest niedostateczna ilość witaminy E w organizmie. Ze względu na zróżnicowany charakter, bardzo trudno to wykryć.

Sprawdź: Czosnek – naturalny antybiotyk. jak działa na nasz organizm?

Czym grozi nadmiar witaminy E w organizmie?

Nadmiar witaminy E zazwyczaj usuwany jest w trakcie naturalnych procesów organizmu. Jednak w przypadku suplementacji w zbyt dużych ilościach, może dojść do zbyt dużej ilości witaminy E w organizmie, co objawia się:

  • bólem głowy;
  • zmęczeniem;
  • zaburzeniami gospodarki jelitowej;
  • osłabieniem i zaburzeniami funkcjonowania mięśni.

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę E?

Zapotrzebowanie na witaminę E zależy od wieku, płci oraz trybu życia. Wynosi ono średnio od 6 do 10 mg u mężczyzn, 8 mg u kobiet (panie, które przyjmują antykoncepcję hormonalną, wykazują zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E). U osób starszy ilość dziennej dawki wynosi 20 – 50 mg.

Witamina E powinna być przyjmowana wraz z witaminami A, C oraz z grupy B, które wspomagają jej wchłanianie.

Witamina E w leczeniu i profilaktyce chorób

Witamina E pełni istotną funkcję w leczeniu i profilaktyce różnych schorzeń.

Witamina E a rak wątroby i prostaty

Witamina E to silny przeciwutleniacz, przez co uznawana jest za środek, zapobiegający nowotworom, głównie rakowi prostaty i rakowi wątroby. Antynowotworowe właściwości witaminy E spowodowane są prawdopodobnie zawartością tokotrienolu (gamma-tokotrienol) – substancji, która zdaniem badaczy skutecznie hamuje komórki nowotworowe, odpowiedzialne za wyżej wspomniane choroby.

Witamina E, a udar mózgu

Witamina E zapobiega pojawianiu się chorób serca, ponieważ zmniejsza zlepianie się krwinek i chroni przed miażdżycą. Co za tym idzie, witamina ta może mieć również kluczowe znaczenie w profilaktyce udaru mózgu i zawału serca.

Witamina E na płodność

Nie na darmo witamina E nazywana jest witaminą płodności, jest bowiem niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania narządów rozrodczych, zwłaszcza u mężczyzn. Wpływa na wydzielanie nasienia, dzięki czemu zwiększa płodność.

Witamina E w ciąży

Kobiety w ciąży wykazują zwiększone zapotrzebowania na witaminę E. Ma ona kluczowy wpływ na rozwój wzroku u dziecka. Połączona z kwasem foliowym zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego i rozwojowi wad wrodzonych płodu. Co więcej, ma wpływ na masę urodzeniową dziecka.

Niedobór witaminy E u kobiet w ciąży niesie ze sobą zagrożenie nieprawidłowego rozwoju płodu, a także zatrucia ciążowego, zagrażającego życiu dziecka i matki. Kobiety w ciąży powinny przyjmować 10-15 mg witaminy E dziennie.

Witamina E w kosmetyce

Witamina E znana jest ze swoich właściwości odmładzających. Jako silny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia. Właśnie dlatego często stosowana jest w kosmetyce, jako składnik kremów i balsamów odmładzających. Witamina E wykazuje również właściwości odżywcze i regenerujące naskórek, a do tego jest dobrze tolerowana przez każdy rodzaj skóry.

W jakich produktach jest najwięcej witaminy E?

Największe ilości witaminy E znajdziemy w:

  • oleju słonecznikowym;
  • oleju z pestek winogron;
  • migdałach i orzechach;
  • rybach;
  • płatkach owsianych;
  • mleku i jego przetworach;
  • drobiu;
  • zarodkach i kiełkach zbóż.

Paradoks witaminy E – co to jest?

Witamina E najbardziej charakteryzuje się silnymi właściwości antyoksydacyjnymi, a niedostarczana z dietą, wymaga dodatkowej suplementacji. Okazuje się jednak, że najbardziej popularną formą witaminy E dostępnej w suplementach jest alfa-tokoferol, który nie tylko nie wykazuje tak wysokich właściwości antyoksydacyjnych, ale jego spożycie może działać na nasz organizm toksycznie.

Terapeutyczne działanie witaminy E występuje tylko po połączeniu różnych frakcji tokoferoli i tokotrienoli. To nowe odkrycie już rozpoczęło rewolucję wśród suplementów, zawierających witaminę E. Najbardziej skuteczne preparaty, których dostępność będzie coraz większa, mogą zawierać nawet mieszaninę wszystkich 8 konstelacji witaminy.

Sprawdź również: Witamina C i jej wpływ na zdrowie