/Olej kokosowy – czy faktycznie taki zdrowy? Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy – czy faktycznie taki zdrowy? Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy stał się najpopularniejszym olejem roślinnym ostatnich lat. Niektórzy twierdzą, że jest doskonałą receptą na zdrowie, inni uważają, że wcale taki dobry dla naszego organizmu nie jest. Jak jest naprawdę? Czy warto korzystać z oleju kokosowego? Jakie są zalety z jego stosowania, a jakie przeciwwskazania i co jeszcze warto o nim wiedzieć.

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Opinie są podzielone

Przez długi czas olej z kokosa stosowany był głównie w krajach słabiej rozwiniętych, a przez państwa zachodnie uznawany za niezdrowe źródło tłuszczów, sprzyjające zawałowi i innym chorobom.

Co sprawiło, że aktualnie poleca go tak wielu lekarzy i dietetyków? Przez długi czas olej kokosowy znany był jedynie z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych i nikt nie przyglądał się bliżej jego właściwościom zdrowotnym. Kwasy tłuszczowe nasycone stanowią ponad 93% oleju kokosowego, nic dziwnego, że uważano go za produkt, który nie sprzyja zdrowiu.

Po pewnym czasie zaczęto jednak szukać potwierdzeń jego szkodliwości i badania okazały się zaskakujące. Zauważmy, że dieta mieszkańców krajów tropikalnych składa się w dużej mierze z produktów przygotowywanych na bazie oleju kokosowego. A statystyki zawałów w tych rejonach są znacznie niższe niż w krajach zachodnich. Czy więc warto wysnuwać pospieszny wniosek o szkodliwości oleju kokosowego? Palma kokosowa nazywana jest inaczej drzewem życia, a w dawnych czasach kokos i jego przetwory wykorzystywane były do łagodzenia wielu dolegliwości.

Naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego uważają, że olej kokosowy jest równie niezdrowy co smalec, masło czy tłuszcz wołowy. Podnosi poziom złego cholesterolu, sprzyja miażdżycy i zwiększa ryzyko chorób serca. Mimo to wielu lekarzy się z nimi nie zgadza, a badania wykazują, że zawarty w oleju kokosowym tłuszcz MTC wykazuje odmienne właściwości niż inne tłuszcze zwierzęce. Dzięki temu proces wchłaniania oleju kokosowego przebiega sprawniej. Badania naukowe przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia nie wykazały szkodliwego wpływu MTC na nasze zdrowie, przy umiarkowanym ich spożyciu.

Skład oleju kokosowego

Wartości odżywcze oleju kokosowego w jednej łyżce:

Wartość energetyczna – 892/121 kcal

Tłuszcz – 99.06/13.47 g, w tym:

– kwasy tłuszczowe nasycone – 82.475/11.217 g

– kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 6.332/0.861 g

– kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 1.702/0.231 g

– tłuszcze trans – 0.028/0.004 g

Minerały:

Wapń – 1/0 mg

Żelazo – 0.05/0.01 mg

Cynk – 0.02/0 mg

Witaminy:

Witamina K – 0.6/0.1 µg

Witamina E – 0.11/0.01 mg

Zobacz też: Witamina C – czy leczy przeziębienie?

Właściwości zdrowotne oleju kokosowego

Wpływ oleju kokosowego na zdrowie został potwierdzony badaniami i choć jest prawdą, że nie można stosować go bez ograniczeń – ma wiele korzystnych właściwości.

Olej kokosowy na odchudzanie

Olej kokosowy wykazuje wysoką kaloryczność, jednak szybko jest przetwarzany w energię, dzięki czemu nie odkłada się w organizmie i wspomaga procesy przemiany materii. Spożywanie oleju kokosowego zalecane jest sportowcom przed treningiem jako dobry bodziec do wysiłku. Niektórzy uważają, że potrawy z olejem koksowym są bardziej sycące, przez co nie podjadamy między posiłkami.

Mimo to zdania na temat skuteczności oleju kokosowego w procesie odchudzania są podzielone. Część specjalistów inaczej tłumaczy szybki metabolizm kwasów MTC. Uważają oni, że tłuszcze wchłaniane są do żyły wrotnej i przez to dostarczają tak dużą ilość energii. MTC polecany jest wcześniakom i osobom chorym na chorobę Leśniowskiego-Crohna, ponieważ odżywiają one pacjentów, oszczędzając ich jelita. Niektórzy lekarze twierdzą jednak, że dla osób zdrowych olej kokosowy nie jest dobrym źródłem tłuszczów.

Olej kokosowy na schorzenia układu krążenia

I tutaj również opinie bywają różne. Osoby, które twierdzą, że olej kokosowy sprawdza się w odchudzaniu, zgadzają się, że może zapobiegać otyłości i chorobom układu krążenia. Jeżeli jednak jego działanie nie jest tak korzystne i wręcz przeciwnie, sprzyja otyłości, zamiast jej zapobiegać – wtedy nie ma wpływu na rozwój powyższych chorób.

Olej kokosowy na infekcje

Olej kokosowy wykazuje silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Naukowcy dowiedli, że dzięki temu olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej, zapobiegając próchnicy. Niektórzy twierdzą, że pomaga zwalczyć gronkowca złocistego, będącego jedną z częstych przyczyn chorób skóry.

Sprawdź: Rodzaje miodu i ich właściwości

Uznaje się również, że olej kokosowy pomaga w zwalczaniu wirusów, takich jak:

wirus opryszczki;
odry;
grypy.

Olej kokosowy uznawany jest za naturalny antybiotyk, wspomaga również układ immunologiczny organizmu.

Olej kokosowy na demencję i Alzheimera

Występujące w oleju kokosowym trójglicerydy średniołańcuchowe wspomagają leczenie chorób, związanych z funkcjonowaniem mózgu, w szczególności Alzheimera i chorobę Parkinsona. Ich spożywanie prowadzi do zwiększenia stężenia ciał ketonowych, które są dla mózgu dobrym źródłem energii. Dzięki temu poprawiają się funkcje poznawcze osoby chorej.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy nierafinowany i tłoczony na zimno polecany jest również przy pielęgnacji skóry. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze świetnie sprawdzają się wśród osób z atopią i skłonnością do alergii. Zawarte w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe nawilżają i odżywiają skórę, zapewniając jej młody wygląd.

Olej kokosowy może być wykorzystywany solo, choć stanowi również popularny składnik wielu kremów do ciała lub twarzy. Świetnie sprawdza się również jako produkt na odżywienie włosów. Wystarczy posmarować włosy olejem kokosowym na ok. 30 minut przed myciem. Następnie spłukać i umyć włosy, a będą one gęstsze i mocniejsze.

Olej kokosowy w kuchni – zastosowanie

Olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur. Dostępny w sklepach olej kokosowy ma białe zabarwienie i swoją konsystencją przypomina masło. Przy większej temperaturze przechodzi w postać płynną. Potrawy smażone na oleju nierafinowanym mogą mieć lekki kokosowy posmak, olej nierafinowany jest bezzapachowy.

Na bazie oleju kokosowego można tworzyć różnego rodzaju wypieki i desery.

Olej kokosowy – rodzaje. Jak wybrać?

Na rynku znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego:

rafinowany – bezzapachowy, lepiej nadaje się do smażenia;
nierafinowany – stosowany w kosmetyce, dodawany do wypieków, deserów, charakteryzuje się kokosowym posmakiem i zapachem.

Olej kokosowy rafinowany

  • nie ma charakterystycznego smaku i zapachu kokosa;
    – ma dłuższą datę przydatności do spożycia;
    – lepiej nadaje się do smażenia.

Nierafinowany olej kokosowy

  • ma więcej składników odżywczych;
    – charakteryzuje się kokosowym zapachem i smakiem;
    – najlepszy tłoczony na zimno;
    – odpowiedni do stosowania w kosmetyce.

Zobacz również: Właściwości lecznicze czosnku

Pomimo podzielnych opinii nad olejem kokosowym, jest on dość często wybierany przez zwolenników zdrowego trybu życia. Chętnie polecają go dietetycy oraz niektórzy lekarze. Warto wprowadzić olej kokosowy do indywidualnego jadłospisu, jednak, jak z każdym źródłem tłuszczów – nie należy go nadużywać.

Źródła:

USDA National Nutrient Database for Standard Reference

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-Upj6-Lm62-CYNC.html