/Miód – rodzaje i właściwości

Miód – rodzaje i właściwości

O miodzie mówi się jako o naturalnym antybiotyku, który ma zbawczy wpływ na nasze zdrowie. Z pewnością warto w domowej kuchni mieć przynajmniej jeden słoiczek naturalnego miodu nie tylko zimą, ale przez cały rok.

Właściwości zdrowotne miodu zależne są od jego rodzaju, a tych jest całkiem sporo. Który miód jest najzdrowszy? Jak powinno się stosować miód i co jeszcze warto wiedzieć o tym cudownym składniku?

Jak powstaje miód?

Miód powstaje z nektaru roślin oraz ich wydzielin, zbieranych przez pszczoły. Uzyskane substancje podlegają przeróbce i zostają składane w plastrach, gdzie dojrzewają. Miód to pełne źródło składników budulcowych i regulujących. Udowodniono korzystny wpływ miodu na zdrowie oraz kondycję fizyczną człowieka.

Skład miodu

Skład i właściwości miodu mogą różnić się w zależności od jego rodzaju, jednak wszystkie miody składają się w większej części z wody i cukrów.

Ogólny skład miodu:

– glukoza i fruktoza (ok. 80% suchej masy);

– sacharoza ( jej zawartość spada wraz z dojrzewaniem miodu);

– dekstryny (melecytoza i erloza (do 3% w odmianie nektarowej i do 10% w odmianie spadziowej);

– białko 0,29 – 3%, głównie enzymy: inwertaza, laktaza, α- i β-amylaza, oksydaza glukozy, katalaza oraz fosfataza;

– kwasy organiczne: mlekowy, jabłkowy, bursztynowy, mrówkowy, cytrynowy, octowy, masłowy, p-aminobenzoesowy, piroglutaminowy oraz glukonowy.

Składniki mineralne zawarte w miodzie:

– potas;

– żelazo;

-wapń;

– sód;

– mangan;

– fosfor;

– miedź;

– witaminy: C, PP, H, witaminy z grupy B.

Rodzaje miodów i ich właściwości

Właściwości zdrowotne miodu w dużej mierze zależą od jego rodzaju. Warto wiedzieć, jaki miód pomaga na jakie schorzenia, aby móc go stosować w razie dolegliwości.

Miód wielokwiatowy

Najpopularniejszy, nazywany także miodem tysiąca kwiatów. Wytwarzany jest z nektarów zebranych z różnych roślin miododajnych, rosnących na polach, w lasach, sadach i na łąkach w tym samym czasie.

Miód z kwiatów wiosennych charakteryzuje się jasną barwą, łagodnym smakiem i przyjemnym zapachem.

Miód z kwiatów letnich jest ciemniejszy i wyraźniejszy w smaku oraz zapachu.

Właściwości lecznice miodu wielokwiatowego:

– wspomaga mięsień sercowy – dzięki łatwoprzyswajalnym cukrom prostym;

– łagodzi dolegliwości w chorobach wątroby i woreczka żółciowego;

– pomocny w razie alergii (szczególnie wśród osób uczulonych na pyłki);

– pomaga leczyć przeziębienie i grypę;

– wspomaga odporność;

– stosowany w leczeniu anemii;

– sprzyja regulacji ciśnienia;

– hamuje rozwój bakterii (także próchnicy).

Zastosowanie miodu wielokwiatowego

Pomimo iż miód wielokwiatowy składa się głównie z cukrów prostych, nie zawiera dużej ilości kalorii. Może być wykorzystywany jako zastępca cukru w słodzeniu wypieków, słodkich deserów czy herbaty.

Miód wielokwiatowy stosowany w kosmetykach działa korzystnie na kondycję skóry, zapewniając jej jędrność i młody wygląd.

Miód lipowy

W stanie płynnym charakteryzuje się jasnożółtym, czasem bursztynowym odcieniem. Zapachem przypomina kwiat lipy, w smaku jest lekko gorzki i pikantny.

Właściwości zdrowotne miodu lipowego:

– jest źródłem witamin z grupy B, potasu oraz magnezu;

– działa antyseptycznie;

– stosowany w stanie rekonwalescencji po chorobach;

– łagodzi objawy przeziębienia i grypy;

– obniża gorączkę;

– wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze;

– wzmacnia odporność;

– działa uspokajająco i nasennie;

– wspomaga leczenie anginy oraz zapalenia zatok;

– zalecany w chorobach dróg moczowych.

Zastosowanie miodu lipowego

Najwięcej właściwości ma miód jak najmniej przetworzony. Zaleca się podawanie go pod język i trzymanie przez chwilę, aby organizm wchłoną najważniejsze składniki.

Miód lipowy może być wykorzystywany także do słodzenia napojów (poniżej 60°C, gdyż w wysokiej temperaturze miód traci właściwości odżywcze).

Miód rzepakowy

W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub ma barwę jasnosłomkową. Charakteryzuje się zapachem kwiatów rzepaku. Bardzo szybko ulega krystalizacji, przyjmując barwę białą lub kremową. Miód rzepakowy bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Właściwości zdrowotne miodu rzepakowego:

– zawiera składniki mineralne: bor, żelazo, potas, magnez;

– idealny jako źródło energii dla sportowców;

– pomaga w dolegliwościach chorób wątroby;

– wspomaga procesy detoksykacji organizmu;

– zapobiega nadciśnieniu;

– poszerza naczynia krwionośne;

– obniża poziom złego cholesterolu we krwi;

– skuteczny przy przeziębieniach i grypie;

– pomocny w leczeniu chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Zastosowanie miodu rzepakowego

Idealny jako zastępca cukru w posiłkach przedtreningowych, deserach, jogurtach, owsiankach. Nadaje się do słodzenia napojów. Można go również spożywać na surowo, na chlebie lub połykając bezpośrednio, podając na łyżeczce.

Miód spadziowy

Wytwarzany przez pszczoły z wydzieliny zebranej z drzew i roślin, produkowanej przez mszyce i drzewce. Dostępny w sprzedaży jest najczęściej miód ze spadzi liściastej lub miód ze spadzi iglastej, czasem także miód nektarowo-spadziowy.

Miody spadziowe charakteryzują się większą gęstością od nektarowych, posiadają także większą ilość związków mineralnych, takich jak: fosfor, chlor, siarka, wapń, magnez czy żelazo. Wykazują spore właściwości bakteriobójcze, stanowią naturalny antybiotyk. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, przez co wykorzystywane są do produkcji syropów na kaszel. Wspomagają odporność, dzięki czemu można je wykorzystywać w stanach przeziębienia oraz w profilaktyce.

Właściwości zdrowotne miodu nektarowo-spadziowego:

– pomocny w stanach wyczerpania fizycznego;

– wspomagająco przy alergii;

– dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych.

Właściwości zdrowotne miodu ze spadzi liściastej:

– wspomaga nerki i drogi moczowe;

– działa korzystnie na wątrobę i drogi żółciowe.

Właściwości zdrowotne miodu ze spadzi iglastej:

– wspomaga dolne drogi oddechowe;

– działa korzystnie na przewód pokarmowy;

– stosowany w leczeniu chorób serca;

– łagodzi objawy nerwicy.

Miód akacjowy

Charakteryzuje się jasną barwą w stanie płynnym oraz łagodnym smakiem. Krystalizacja miodu akacjowego przebiega powoli. Ma niską wartość antybiotyczną.

Właściwości zdrowotne miodu akacjowego:

– wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy;

– łagodzi dolegliwości zapalenia śluzówki żołądka;

– stosowany w leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i problemów trawiennych;

– działa uspokajająco, ułatwia zasypianie;

– stosowany w stanach wyczerpania organizmu;

– wykorzystywany w leczeniu chorób skóry.

Zastosowanie miodu akacjowego

Wykorzystywany jako zastępca cukru do słodzenia napojów i deserów. Podawany na ok. 2 godziny przed snem, w połączeniu z melisą – stanowi dobry środek uspokajająco-nasenny.

Miód mniszkowy

Wytwarzany z kwiatu mniszka lekarskiego, charakteryzuje się jasnożółtą barwą. Krystalizuje się szybko, ale nierównomiernie. Wyróżnia się wysoką aktywnością biologiczną.

Właściwości zdrowotne miodu mniszkowego:

– bogaty w witaminy i minerały (B2, C,żelazo, potas, mangan i fosfor, triterpeny, karotenoidy i białka);

– stosowany przy chorobach żołądka i zaburzeniach trawienia;

– pomocny w chorobach jelit;

– łagodzi objawy chorób wątroby i dróg żółciowych;

– wykorzystywany w przypadku niedokrwistości i reumatyzmu;

– pomaga w stanach wyczerpania psychicznego.

Miód wrzosowy

Zaliczany jest do najlepszych miodów nektarowych. Charakteryzuje się brunatno-czerwoną barwą. Szybko się krystalizuje, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Wyróżnia się przyjemnym zapachem wrzosu.

Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego:

– ma właściwości antyseptyczne;

– działa bakteriobójczo i wirusobójczo;

– wykazuje wysokie działanie antybiotyczne;

– działa rozgrzewająco;

– pomocny w leczeniu chorób oczu, przewodu pokarmowego oraz serca;

– stosowany w kosmetyce jako środek odmładzający i upiększający.

Zastosowanie miodu wrzosowego

Jako zamiennik cukrów do słodzenia potraw i napojów. Stosowany także do marynat oraz sosów.

Miód gryczany

Ma ciemną, czasem brunatną barwę. Charakteryzuje się ostrym smakiem i wyrazistym zapachem.

Właściwości zdrowotne miodu gryczanego:

– dzięki dużej zawartości rutyny oczyszcza naczynia;

– pomocny przy miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym i chorobie wieńcowej;

– wzmacnia odporność;

– wspomaga odbudowę komórek kostnych;

– przyspiesza gojenie ran;

– polecany w stanach zapalenia nerek i opłucnej;

– przy osłabieniu pamięci

– w leczeniu jaskry.

Badania wykazały, że systematyczne spożywanie miodu gryczanego wpływa na wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, a tym samym przyspiesza powrót do zdrowia po chorobach. Wykorzystywany jest również w kosmetyce, jako dodatek do kremów odmładzających i przeciwzmarszczkowych.

Miód faceliowy

Charakteryzuje się jasnożółtą barwą, ma nieco kwaśny smak. Po krystalizacji przyjmuje kremowy, prawie biały kolor.

Właściwości zdrowotne miodu faceliowego:

– obniża ciśnienie tętnicze;

– wzmacnia odporność;

– zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych;

– chroni wątrobę przed zatruciami;

– wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego;

– pomocny w leczeniu astmy;

– stosowany w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego oraz miażdżycy;

– obniża toksyczne działanie używek.

Główne zastosowanie miodu faceliowego ma miejsce głównie w kuchni. Stosowany jest w stanach przeziębienia oraz jako zamiennik cukru w słodzeniu napojów i deserów.

Miód malinowy

W stanie płynnym jest w kolorze jasnożółtym, a po skrystalizowaniu – żółtobiałym. Charakteryzuje się przyjemny, słodkim smakiem i zapachem, przypominającym owoce maliny.

Właściwości zdrowotne miodu malinowego:

– działa rozgrzewająco i przeciwgorączkowo;

– stosowany w schorzeniach górnych dróg oddechowych;

– pomocny przy nieżycie żołądka oraz schorzeniach jelit;

– wspomaga układ odpornościowy i pracę serca;

– pomocny przy anemii.

Zastosowanie miodu malinowego

Miód malinowy ma bardzo przyjemny smak, dzięki czemu jest uwielbiany przez dzieci. Może być stosowany jako słodzik do herbaty lub zamiennik cukru w deserach.

Miód nostrzykowy

Ma jasny kolor, charakteryzuje się przyjemnym, lekko waniliowym zapachem.

Właściwości zdrowotne miodu nostrzykowego:

– dzięki zawartości kumaryny obniża ciśnienie krwi;

– działa uspokajająco i nasennie;

– stosowany przy chorobach serca i naczyń krwionośnych;

– zapalenia degeneracji mięśnia sercowego oraz zakrzepowemu zapaleniu żył;

– działa przeciwskurczowo.

Miód nawłociowy

Charakteryzuje się słodkokwaśnym smakiem, po skrystalizowaniu staje się mętny i jaśniejszy. W sprzedaży pojawił się stosunkowo niedawno.

Właściwości zdrowotne miodu nawłociowego:

– łagodzi dolegliwości, związane ze schorzeniami dróg moczowych, prostaty, pęcherza i kamicy nerkowej;

– pomocny przy zapaleniu jelit;

– wspomaga leczenie przeziębienia.

Ze względu na przyjemny smak, jest lubiany przez dzieci.

Miód koniczynowy

Wytwarzany z koniczyny białej i czerwonej. Ma kwaskowaty smak, charakteryzuje się łagodnym aromatem. Krystalizuje się powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję.

Właściwości zdrowotne miodu koniczynowego:

– działa napotnie i rozgrzewająco;

– ma właściwości wykrztuśne;

– działa moczopędnie;

– stosowany w leczeniu niedomagań układu pokarmowego;

– pomocny przy biegunkach;

– polecany w cukrzycy;

– łagodzi dolegliwości zapalenia oskrzeli;

-działa uspokajająco.

Rodzajów miodów jest całkiem sporo, a każdy z nich posiada unikalne właściwości, działające zdrowotnie na nasz organizm. Każdy z nich jednak pomaga w przeziębieniu, świetnie smakuje i może stanowić zdrowszy zamiennik cukru. W domowej kuchni warto mieć przynajmniej jeden słoik ulubionego miodu.

Źródła:

http://bonavita.pl/miod-wielokwiatowy-wlasciwosci-i-zastosowanie

http://bonavita.pl/miod-rzepakowy-sklad-wlasciwosci-i-zastosowanie

http://beszamel.se.pl/miod/miod-jakie-sa-jego-rodzaje-wlasciwosci-miodow,3443

http://bonavita.pl/miod-wrzosowy-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-dzialanie

http://bonavita.pl/miod-gryczany-wlasciwosci-lecznicze-i-zdrowotne