/Dieta paleo – zasady, efekty. Jak schudnąć na diecie paleo?

Dieta paleo – zasady, efekty. Jak schudnąć na diecie paleo?

Dieta paleo stosowana jest przez wiele osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dietetycy zachęcają do niej jednak także osoby cierpiące na różne schorzenia oraz tych, którzy chcą przestawić się na zdrowe żywienie. Dieta paleo opiera się bowiem na diecie człowieka pierwotnego, choć dostosowana jest do czasów współczesnych. Oznacza to, że jadłospis składa się z produktów jak najmniej przetworzonych i opiera się głównie na mięsie i rybach, przez co nie stanowi dobrego sposobu odżywiania dla wegan. Jakie są zasady diety paleo, kto może ją stosować i czy można na niej schudnąć? Zobaczmy!

Dieta paleo – na czym polega?

Dieta paleo uważana jest za sposób odżywiania mający zapobiegać chorobom, na które nie zapadali nasi przodkowie. Stosując się do ich trybu żywienia, mamy ustrzec się przed wieloma schorzeniami, za które odpowiedzialne są diety współczesne.

Dieta paleo została ustanowiona przez naukowców, którzy twierdzili, że człowiek predysponowany jest genetycznie do produktów nieprzetworzonych. W dawnych czasach ludzie jedli tylko to, co udało im się upolować lub zebrać. Niektórzy uważają ją za jedną z najzdrowszych diet, pozwalającą na pozbycie się wielu dolegliwości. Czy jednak w dzisiejszych czasach możemy swobodnie stosować dietę paleo?

Zasady diety paleo

Dieta paleo opiera się na prostych zasadach, które łatwo zapamiętać:

  • podstawą jadłospisu są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, ryby;
  • spożywać należy produkty jak najmniej przetworzone: owoce, warzywa, orzechy, nasiona:
  • zakazane są oleje rafinowane, cukry, produkty zbożowe;
  • należy ograniczyć nabiał oraz spożywanie roślin strączkowych.

Reguły stosowania tego sposobu żywienia są bardzo proste. Chcąc ułatwić wszystkim zainteresowanym przygotowanie jadłospisu, podajemy listę produktów, które można spożywać oraz tych, które należy z jadłospisu wykluczyć.

Dieta paleo – co jeść?

Trudno byłoby w dzisiejszych czasach stosować dokładnie taką samą dietę, jaką kierował się człowiek pierwotny. Polowanie nie jest teraz główną formą zdobywania pożywienia, a owoce i warzywa częściej kupujemy w marketach i na targu, zamiast sadzić i zbierać. Chcąc więc stosować dietę paleo, należy dostosować ją do czasów współczesnych i stawiać na produkty jak najmniej przetworzone, które możemy zdobyć dzisiaj w sklepach.

Dieta paleo – produkty dozwolone:

  • mięso: drób, baranina, dziczyzna, królik;
  • jaja;
  • orzechy;
  • nasiona;
  • owoce: jabłka, śliwki, brzoskwinie, cytryny, banany, gruszki, ananas, grejpfrut, owoce leśne;
  • warzywa: marchew, pietruszka, seler, kalafior, brokuł, burak, jarmuż, szpinak;
  • ryby: śledź, łosoś, pstrąg, tuńczyk, sardynka, dorsz, halibut;
  • oleje nierafinowane;
  • owoce morza.

Skoro już wiemy, co jeść, łatwiej będzie nam ułożyć jadłospis, gdy dowiemy się również, czego powinniśmy unikać.

Dieta paleo – czego nie można jeść?

Choć zasady diety paleo są jasne i zrozumiałe dla każdego, rezygnacja z niektórych produktów może być dla niektórych osób kłopotliwa. Jeżeli jednak chcemy cieszyć się pełnymi efektami diety, musimy zrezygnować z:

  • olejów rafinowanych;
  • orzechów ziemnych;
  • słodyczy;
  • napojów gazowanych;
  • soli;
  • wyrobów mlecznych;
  • warzyw skrobiowych;
  • produktów zbożowych;
  • roślin strączkowych.

Dieta paleo stanowi jedną z najpopularniejszych diet polecanych przez dietetyków. Wiele osób stosuje ją głównie na efekty odchudzające, choć wynikają one w dużej mierze z rezygnacji z produktów wysokokalorycznych. Jakie jeszcze korzyści płyną z diety paleo?

Dieta paleo – zalety

Jeżeli chodzi o skuteczność diety paleo w zakresie odchudzania, opinie na ten temat są podzielone. Z pewnością nie stanowi ona złotego środka na spalanie tkanki tłuszczowej, jednak przy systematycznej aktywności fizycznej może przynieść dobre efekty i wspomóc wyszczuplanie sylwetki. Stosowanie tego trybu żywienia niesie ze sobą jednak szereg korzyści zdrowotnych, dzięki którym być może uda nam się uniknąć różnych schorzeń i chorób. Największe zalety stosowania diety paleo to:

  • eliminacja szkodliwych cukrów i olejów rafinowanych;
  • ograniczenie spożycia soli;
  • niski indeks glikemiczny potraw – dieta odpowiednia dla osób z cukrzycą;
  • dieta lekkostrawna;
  • dieta paleo wspomaga profilaktykę chorób cywilizacyjnych;
  • produkty dozwolone w jadłospisie diety paleo regulują gospodarkę hormonalną i lipidową;
  • ograniczenie spożywania substancji sztucznych, znajdujących się w wysoko przetworzonej żywności.

Jak długo stosować dietę paleo?

Dieta paleo uważana jest przez wielu nie tylko za sposób odżywiania, co styl życia. Dzięki stosowaniu produktów naturalnych dostarczamy naszemu organizmowi witamin i minerałów, których potrzebuje. Czy jednak jest ich wystarczająco dużo? Przeciwnicy diety paleo przestrzegają przed jej ciągłym stosowaniem, gdyż uważają, że eliminacja niektórych produktów może prowadzić do:

  • wzrostu poziomu cholesterolu we krwi;
  • schorzeń jelita grubego i prostaty;
  • problemów z kośćmi i stawami;
  • niedoborów witaminy D i wapnia;
  • chorób nerek i wątroby.

Jak każda dieta, także paleo powinna być dostosowana indywidualnie. Najlepiej przeprowadzać ją pod okiem doświadczonego dietetyka, który nie tylko pomoże nam ustalić jadłospis, ale również stwierdzi, jak długo możemy żywić się według zasad diety oraz zaleci ewentualną suplementację.

Dieta paleo – jadłospis. Jak ułożyć?

Dieta paleo, pomimo wysokiej restrykcyjności, może obfitować w wiele smacznych potraw. Tworząc menu na konkretne dni, należy zwrócić uwagę na to, aby znalazło się w nim:

  • sporo białka zwierzęcego;
  • węglowodany z warzyw i owoców (nie z produktów zbożowych);
  • błonnik również pochodzący z warzyw i owoców;
  • ryby oraz nierafinowane tłuszcze jako źródło kwasów omega.

Dobrze sporządzony jadłospis powinien zawierać odpowiednią dawkę witamin i minerałów, które niezbędne są nam do prawidłowego funkcjonowania. Składniki te pochodzą w dużej emirze z warzyw i owoców. Niestety, długie stosowanie diety paleo może wiązać się z pewnymi niedoborami cennych składników.

Zobacz też: Dieta Dąbrowskiej – wady i zalety diety oczyszczającej