/Dieta jabłkowa – zasady, efekty, przeciwwskazania. Ile można schudnąć na diecie jabłkowej?

Dieta jabłkowa – zasady, efekty, przeciwwskazania. Ile można schudnąć na diecie jabłkowej?

Niedawno fenomenem stała się dieta jabłkowa, charakteryzująca się dość monotonny jadłospisem, jednak rewelacyjnymi efektami. Jest to sposób na zrzucenie nadmiernych kilogramów idealny dla wielbicieli jabłek. Pomimo tego, że dieta jabłkowa pozwala pozbyć się nadmiaru tłuszczu, zaliczana jest do diet oczyszczających, nie odchudzających, gdyż to właśnie w tym zakresie wykazuje najlepsze rezultaty. Jakie są zasady diety jabłkowej i jak długo można ją stosować?

Dieta jabłkowa – co to jest?

Dietę jabłkową stosować można w dwóch wariantach. Mniej rygorystyczny to taki, w którym, pomimo obniżenia ilości kalorii, jabłka stanowią dodatek do posiłku. W bardziej rygorystycznym wariancie to właśnie jabłka stanowią podstawę diety – zwłaszcza w pierwszych dniach.

Jabłka są źródłem cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy, A, C, B, potas, żelazo, miedź, cynk oraz kwasy: cytrynowy, mrówkowy i węglowy. Owoce te to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, w tym kwercetyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega podwyższaniu się poziomu złego cholesterolu. Jabłka tworzą w naszym organizmie żelową substancję, chroniącą przed nadmiernym wchłanianiem cukrów. Sprawiają też, że nie odczuwamy głodu, a więc jemy mniej.

Niektórzy twierdzą, że ze względu na wysoką ilość składników odżywczych, jedząc głównie jabłka, nie narażamy się na niedobory witamin. Czy jednak dieta jabłkowa stanowi sposób żywienia, który może być stosowany przez dłuższy czas?

Zasady diety jabłkowej

Na czym polega dieta jabłkowa? Jak sama nazwa wskazuje, na jedzeniu jabłek. Jednak chcąc osiągnąć wymarzone rezultaty, musimy przestrzegać również innych złotych zasad tego sposobu żywienia. Pierwszą z nich jest wypicie każdego dnia na czczo szklanki wody z łyżką octu jabłkowego, aby pobudzić przemianę materii i usunąć toksyny z organizmu.

Kolejną ważną regułą jest picie dużej ilości płynów, głównie wody mineralnej oraz herbat ziołowych. Należy zrezygnować z soków owocowych, napojów gazowanych, kawy oraz alkoholu. W wariancie mniej rygorystycznym możemy dołączyć także jogurt naturalny do picia.

Skupiając się na ogólnych zasadach diety jabłkowej, warto podkreślić, że wersja rygorystyczna nie powinna trwać dłużej niż 3 dni, a wersja łagodniejsza do 5, maksymalnie 7 dni. Należy unikać tłuszczów i soli.

Dieta jabłkowa – krok po kroku

Jak przygotować się do diety jabłkowej? Jest to sposób żywienia, który ma skutecznie oczyścić nasz organizm, jednak jego zasady opierają się na spożywaniu małej ilości kalorii, dlatego konieczne jest odpowiednie przystosowanie organizmu do zmiany. Na kilka dni przed rozpoczęciem diety powinniśmy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii oraz ograniczyć kawę i herbatę. Postawmy na produkty lekkostrawne, białe pieczywo zamieńmy na ciemne, a ziemniaki na makaron lub kaszę. Najlepiej odpowiednio wcześnie zrezygnować też ze słodyczy.

Dieta jabłkowa – etap I

Etap pierwszy, trwający 3 dni polega na jedzeniu tylko i wyłącznie jabłek – do dwóch kilogramów każdego dnia. Oczywiście najlepsze będą jabłka z upraw ekologicznych, jednak jeżeli nie mamy do nich dostępu, wybierzmy te, które możemy. Pić możemy sok ze świeżych jabłek, wodę mineralną oraz napary z mięty lub rumianku.

Pierwszy dzień diety jabłkowej bywa najtrudniejszy, mogą pojawić się bóle głowy oraz osłabienie, związane z przyjmowaniem mniejszej ilości kalorii. W mniej rygorystycznej wersji diety jabłkowej można spożyć lekki obiad oraz dodać do jabłek jogurt naturalny.

Po zakończeniu diety jabłkowej wprowadzamy lekkie posiłki stopniowo, aby nie obciążać żołądka i jelit.

Zalety diety jabłkowej

Dieta jabłkowa stanowi doskonałą opcję na detoksykację organizmu. Jabłka jako świetne przeciwutleniacze pomagają ciału pozbywać się substancji szkodzących.

Wśród zalet diety jabłkowej wyróżniamy:

  • oczyszczenie organizmu;
  • obniżenie poziomu cholesterolu;
  • profilaktykę miażdżycy;
  • zapewnienie sporą dawkę witaminy C oraz minerałów: cynku, żelaza, magnezu, potasu;
  • poprawa wyglądu skóry;
  • łagodzenie zaparć.

Wady diety jabłkowej

Główną wadą stosowania diety jabłkowej (zwłaszcza w postaci rygorystycznej) jest niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych. Owszem, jabłka zawierają dużo witamin, jednak nie uzupełniają zapotrzebowania na białko i tłuszcze.

Efekty diety jabłkowej. Ile można schudnąć?

Głównym efektem stosowanie diety jabłkowej jest oczyszczenie organizmu z toksyn, co może przedłożyć się na poprawę samopoczucia. Dieta jabłkowa to dieta lekkostrawna, jabłka pomagają również w regulacji trawienia i wspomagają perystaltykę jelit. Zawarta w owocach witamina C wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.


Dieta jabłkowa na odchudzanie

Stosując dietę jabłkową przez 7 dni, można pozbyć się nawet do 10 kilogramów. Jabłka są mało kaloryczne, a więc można je spożywać w dużych ilościach. Musimy jednak pamiętać, aby przy mniej rygorystycznej wersji diety jabłkowej, przez pierwsze 3 dni nie przekraczać ilości 1000 kcal dziennie.

Warto pamiętać również, że jabłka stanowią bogate źródło fruktozy, która jest cukrem prostym, a ten odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Po ukończeniu pierwszego etapu diety warto więc wprowadzić do planu dnia aktywność fizyczną.

Dużą rolę w zapewnianiu uczucia sytości pełnią znajdujące się w błonniku pokarmowym pektyny. W jabłkach najwięcej jest ich w gniazdach nasiennych, których, niestety, nie jadamy. Zaleca się jeść surowe, jak najmniej przetworzone jabłka, zawierające największe ilości błonnika, który pęcznieje w żołądku, zaspokajając głód na dłużej.

Dieta jabłkowa – przeciwwskazania


Diety jabłkowej nie powinny stosować osoby, cierpiące na: