/Dieta Dąbrowskiej – na czym polega? Zasady diety oczyszczającej

Dieta Dąbrowskiej – na czym polega? Zasady diety oczyszczającej

W czasach, gdy zdrowe żywienie stało się stylem życia, coraz częściej słyszy się o różnego rodzaju dietach. Wiele z nich wzbudza kontrowersje, dotyczące zdrowotności spożywanych produktów oraz tego, kto powinien dany sposób żywienia stosować. Wciąż jednak diety oparte na owocach i warzywach cieszą się największą popularnością wśród osób, które chcą nie tylko schudnąć, ale również oczyścić swój organizm z toksyn. Jedną z najbardziej renomowanych diet, opartą właśnie na jedzeniu roślin – jest dieta Dąbrowskiej. Skąd wziął się pomysł na takie żywienie, jakie są zasady tego typu diety i czy można ją stosować bez ograniczeń?

Dieta Dąbrowskiej rozpoczyna się etapem leczniczej głodówki, trwającej od kilku do nawet kilkudziesięciu dni, w zależności od potrzeb. Podstawą żywienia są warzywa i owoce, które mają pomóc nam oczyścić organizm z toksyn. Nic dziwnego, że dieta ta wzbudza wiele kontrowersji, ale czy jest to dobry czy zły sposób odżywiania? Oceńcie sami.

Kim jest Ewa Dąbrowska?

Dr Ewa Dąbrowska przez lata pracowała na Uniwersytecie Medycznym w Gdańsku. Swoją pracę doktorską napisała na temat znaczenia zaburzeń immunologicznych w porfirii późnej skórnej. Zbierając materiał do pracy, zainteresowała się tym, jak żywienie wpływa na rozwój chorób cywilizacyjnych i rozpoczęła w tym kierunku badania. Na ich podstawie opracowała dietę oczyszczającą, której celem jest wspomaganie procesów samoleczących organizmu. Ten sposób żywienia bardzo szybko stał się popularny i po dziś dzień stosowany jest przez wiele osób w kraju.

Dieta Dąbrowskiej – zasady

Dieta Dąbrowskiej na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom owoców i warzyw. Często wybierana jest także przez wegan. Jej pierwszym etapem jest głodówka lecznicza, która ma oczyścić nasz organizm z toksyn. Po jej zakończeniu należy przejść na zdrową dietę, opierająca się na jedzeniu świeżych warzyw i owoców oraz roślin strączkowych.

Dr Dąbrowska twierdzi, że dokładnie oczyszczając organizm, możemy przywrócić mu zdolności samodzielnego leczenia. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze, co oznacza, że stanowią żywność idealną do odtruwania organizmu. Zawarte w nich witaminy i składniki mineralne działają odmładzająco i usprawniają kondycję całego naszego ciała. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika, świetnie wpływają na metabolizm, przyspieszając procesy spalania tkanki tłuszczowej. Dieta Dąbrowskiej zaliczana jest do diet niskokalorycznych, a niektóre badania pokazują, że zmniejszenie energetyczności posiłków wpływa na wydłużanie życia oraz zapobiega wielu chorobom.

Czytaj też: Dieta lekkostrawna – co jeść?

Etap I – głodówka oczyszczająca

Zadaniem głodówki leczniczej jest uruchomienie trawienia endogennego, czyli wewnętrznego, poprzez odstawienie pokarmów wysokoenergetycznych i budulcowych – białka, tłuszczów, węglowodanów szybkowchłanialnych. Dr Dąbrowska uważa, że dzięki temu nasz organizm do trawienia wykorzystuje złogi zdegenerowanych tkanek, które stają się źródłem energii. Początkowo zaczyna się redukcja tkanki tłuszczowej oraz schorowanych, zniszczonych komórek oraz tkanek, w których skumulowane są toksyny i metale ciężkie. W ten sposób nasz organizm zostaje oczyszczony i odzyskuje zdolności samoleczenia.

Ewa Dąbrowska uważa, że dieta, w której znajduje się sporo chemii, sprawia, iż jelita stają się nieszczelne i przepuszczają cząsteczki trawionego jedzenia, które obciążają system odpornościowy, co prowadzi do tego, że przestaje on rozpoznawać zagrożenia, zwłaszcza te, które rozwijają się przez dłuższy czas, między innymi: zwyrodnienia stawów, miażdżycę, nowotwory. Dieta warzywno-owocowa ma usprawnić mikroflorę jelitową i poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu będzie on szybciej reagował na czynniki szkodzące zdrowiu.

Co można jeść?

W trakcie oczyszczającej głodówki możemy jeść jedynie produkty z poniższych grup.

Warzywa niskoskrobiowe:

  • korzeniowe (np. marchew, buraki, rzodkiew);
  • -kapustne (np. kalafior, brokuły);
  • cebulowe (np. cebula, por);
  • liściaste (np. sałata, zioła);
  • dyniowate (np. ogórki, kabaczki);
  • psiankowate (z wyjątkiem ziemniaków – pomidory, papryka).

Owoce niskocukrowe:

  • grejpfruty;
  • jabłka;
  • cytryny;
  • jagody.

Zaleca się, aby warzywa i owoce spożywać w formie surowej lub jako przeciery. Dopuszczalne są koktajle warzywno-owocowe, herbaty ziołowe oraz duże ilości wody niskozmineralizowanej.

W I etapie mogą pojawiać się takie objawy jak ogólne osłabienie organizmu, senność, zmęczenie, bóle głowy, nudności, wymioty. Są one oznaką odtruwania organizmu z toksyn. Okres gorszego samopoczucia nie powinien trwać dłużej niż 3 dni, jeżeli pogorszenie stanu nadal się utrzymuje, należy przerwać dietę i skontaktować się z lekarzem.

Etap II – wprowadzanie zdrowej diety

Po przeprowadzeniu głodówki, która oczyści nasz organizm, należy przejść na zdrową dietę, której głównym składnikiem będą warzywa, owoce oraz rośliny strączkowe. Produkty te w dalszym ciągu będą usuwać toksyny z ciała, przez co układ odpornościowy nie ulegnie kolejnemu „zatarciu” i będzie mógł wcześnie wykrywać czynniki chorobowe. Co więcej, zawarte w roślinach witaminy i minerały wspomogą samo funkcjonowanie układu immunologicznego, zmniejszając ryzyko zapadnięcia na choroby i odżywiając wszystkie tkanki.

Dieta Dąbrowskiej – zalety stosowania

Wśród zalet stosowania diety dr Dąbrowskiej wyróżniamy:

  • łatwość w stosowaniu;
  • nie jest to dieta droga;
  • nie wywołuje nieprzyjemnych objawów.

Czy każdy może stosować dietę Dąbrowskiej?

Dieta dr Dąbrowskiej to nie tyle program odchudzania, ile odtruwania organizmu, a zrzucanie wagi jest jakby jego produktem ubocznym. Ten sposób żywienia jest dobry nie tylko dla miłośników owoców i warzyw, ale również dla osób, które zmagają się z różnymi dolegliwościami, które mogą być spowodowane zatruciem organizmu.


Dietę Dąbrowskiej poleca się przede wszystkim:

  • osobom, które mają osłabiona odporność i często łapią infekcje;
  • osobom z problemami skórnymi;
  • cierpiącym na schorzenia neurologiczne, takie jak: zaburzenia pamięci, nerwica, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, padaczka;
  • osobom, które mają problemy z gospodarką hormonalną: cierpią na zaburzenia miesiączkowania, zmagają się z menopauzą, mają problemy z tarczycą itd.;
  • osobom z tzw. zespołem metabolicznym X – dotyczy pacjentów z otyłością, cierpiących na nadciśnienie, chorujących na cukrzycę typu 2.

Dieta Dąbrowskiej – efekty

Efekty, jakie zaobserwujemy, stosując dietę, to:

  • ogólna poprawa kondycji;
  • większa ilość energii;
  • poprawa kondycji skóry;
  • zwiększenie koncentracji i pamięci;
  • polepszenie nastroju.

Dieta dr Dąbrowskiej – przeciwwskazania

Ze względu na etap głodówki oczyszczające, diety nie powinny stosować:kobiety w ciąży;

dzieci i młodzież;

osoby z niedowagą; chorujący na: cukrzycę typu 2, nowotwory, gruźlicę, nadczynność tarczycy, niewydolność nerek, niewydolność serca i układu oddechowego;

osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania (anoreksję, bulimię), schorzenia zakaźne i genetyczne,a także osoby cierpiące na depresję.

Osoby przyjmujące na stałe jakiekolwiek leki, przed rozpoczęciem głodówki powinny skontaktować się z lekarzem.