/Czosnek – właściwości lecznicze, zastosowanie

Czosnek – właściwości lecznicze, zastosowanie

Czosnek znany jest w medycynie naturalnej od wieków. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że nie jest to tylko smaczna, aromatyczna przyprawa do dań, ale również jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Jego właściwości zdrowotne sprawiają, że stanowi idealny produkt na przeziębienie, choroby skórne, a także w przypadku profilaktyki zdrowotnej. Jakie są właściwości lecznicze czosnku i w jaki sposób najlepiej go stosować?

Czosnek – wartości odżywcze

Czosnek to roślina o wielu właściwościach odżywczych. Już w jednym ząbku czosnku znajdziemy sporą ilość:

– błonnika;

– białka;

– pektyn;

– aminokwasów;

– związków śluzowych.

Czosnek to jedno z największych źródeł minerałów, takich jak:

– wapń;

– magnez;

– żelazo;

– fosfor;

– chlor;

– cynk;

– jod.

W czosnku występują rzadko spotykane mikroelementy:

– nikiel;

– jod;

– chrom;

zawiera także sporo witamin:

– witaminę A;

– witaminę PP;

– witaminę C;

– witaminę B1;

– witaminę B2.

Za charakterystyczny smak czosnku odpowiadają olejki eteryczne z salicyną oraz siarczki. Stanowią one również cenne substancje odżywcze.

Najzdrowszy jest surowy czosnek, jednak nie każdy lubi go spożywać w takiej postaci, ze względu na silny smak i zapach. Alternatywą są specjalne kapsułki i inne preparaty, zawierające czysty liofilizowany czosnek.

Właściwości czosnku

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu. Ze względu na silne właściwości antybakteryjne, pomaga zwalczać różne infekcje, atakujące cały nasz organizm. Jest pomocny między innymi w leczeniu próchnicy, schorzeń układu pokarmowego, układu oddechowego czy dróg moczowych.

Czosnek pełni funkcję obronną, chroni organizm przed gruźlicą, bakterią e coli czy wrzodami. Przeciwdziała także niektórym wirusom, grzybom oraz pasożytom.

Zawarta w czosnku salicyna wpływa korzystnie na układ krwionośny oraz pracę serca. Redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie i poprawia elastyczność tętnic.

Stanowi świetny antyoksydant, hamuje wolne rodniki, a więc przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu. Skutecznie wzmacnia odporność i przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w układzie pokarmowym.

Na co pomaga nam czosnek?

Czosnek wykazuje zdrowotne właściwości na wiele narządów w naszym organizmie. Warto wiedzieć, na jakie schorzenia pomaga w szczególności oraz przed czym chroni nas systematyczne spożywanie czosnku.

Czosnek w walce z infekcjami układu oddechowego

Badania potwierdziły, że czosnek wykazuje wysoką skuteczność w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Dzieje się tak ze względu na obecność olejków eterycznych oraz antybakteryjnemu działaniu czosnku.

Czosnek w profilaktyce:

przed zawałem i udarem – czosnek charakteryzuje się właściwościami przeciwzakrzepowymi. Działa więc podobnie jak aspiryna, zmniejszając lepkość krwi. Co więcej, rozkurcza naczynia krwionośne, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru;

przed nowotworami – czosnek zwalcza wiele bakterii odpornych na działanie innych antybiotyków. Są to bakterie, które najczęściej przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych w układzie pokarmowym, np. Helicobacter pyroli;

→ dzięki korzystnemu wpływowi na układ immunologiczny, stanowi idealną profilaktykę przed przeziębieniem i wszelkimi infekcjami.

Zobacz też: Miód – rodzaje i właściwości

Czosnek na trawienie

Czosnek przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia pracę jelit, zapobiegając powstawaniu wzdęć. Dodając czosnek do potraw, sprawiamy, że lepiej będą się one trawić.

Sprawdź: Dyspepsja czyli niestrawność – objawy, leczenie

Czosnek na pasożyty układu pokarmowego

Działanie bakteriobójcze czosnku wpływa także na pasożyty układu pokarmowego, takie jak: owsiki, glisty czy tasiemce.

Wpływ czosnku na ciśnienie krwionośne

Czosnek wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, rozkurczając naczynia krwionośne. Co więcej, hamuje enzym ACE, który bierze udział w regulacji ciśnienia. Badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku, pomaga obniżyć ciśnienie krwi nawet o 10%.

Czosnek w walce z bakteriami

O właściwościach antybakteryjnych czosnku pisałam już wcześniej. To właśnie one są największą zaletą tej rośliny, gdyż sprawiają, że czosnek staje się idealnym antybiotykiem. Zawarte w nim olejki eteryczne, uzupełnione w związki siarki bywają silniejsze od penicyliny. Hamują rozwój bakterii, uważanych za najbardziej niebezpieczne dla naszego organizmu, między innymi: gronkowca złocistego, paciorkowca czy pałeczek okrężnicy. Co więcej, czosnek jako produkt naturalny nie wykazuje działań ubocznych, charakterystycznych dla antybiotyków chemicznych.

Czosnek na młodość

Czosnek zawiera sporo antyutleniaczy, które przyczyniają się do hamowania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia organizmu.

Czosnek działa korzystnie także na wygląd skóry, dzięki zwartości witamin i minerałów. Poprawia krążenie krwi, zapobiegając żylakom i wpływając korzystnie na cerę naczyniową. Przepłukiwanie skóry wodą, w której moczone były ząbki czosnku, pomaga w zwalczaniu trądziku i zmian skórnych.

Zastosowanie czosnku

Czosnek możemy zastosować w różnej postaci. Najlepiej działa na surowo, choć niewiele osób lubi go w taki sposób spożywać.

Najczęściej stosowany jest jako przyprawa do zup, sosów, mięs i innych potraw. Zapewnia ciekawy aromat i uwydatnia smak całości, nadając mu wyrazistości. Czosnek zawarty jest także w maśle czosnkowym, w każdym sklepie spożywczym znajdziemy drobno mielony czosnek do posypania posiłków.


W aptece kupimy mnóstwo preparatów z czosnkiem, między innymi kapsułki lub olejki, zawierające czosnek liofilizowany, który zachowuje pełnię właściwości.

Zobacz również: Zakwaszenie żołądka – co musisz wiedzieć

Czosnek znany jest z mnogości właściwości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie i wspomaga pracę całego naszego organizmu, pomagając zwalczać bakterie i chroniąc przed wieloma chorobami. A co więcej, jest łatwo dostępny i tani. Profilaktycznie warto spożywać czosnek systematycznie w różnej postaci.

Źródła:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/czosnek-naturalny-antybiotyk-wlasciwosci-lecznicze-czosnku-aa-C9zx-Dr9n-rQC9.html

http://bonavita.pl/na-przeziebienie-tradzik-watrobe-i-cisnienie-czosnek-pomaga-w-wielu-dolegliwosciach

https://kuchnia.wp.pl/czosnek-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-zastosowanie-przepisy-6109088466265729a